Brasilien

Brasilien, ett stort land som bjuder på en mångfald av upplevelser, är en oemotståndlig destination för resenärer från hela världen. Med sin brokiga blandning av kultur, natur och livfulla städer lockar Brasilien äventyrliga själar till sitt färgstarka landskap. I den här artikeln guidar vi dig genom några av Brasiliens mest spännande platser och upplevelser, perfekta för den äventyrliga turisten.

Brasilien är ett land med stora avstånd och mångfacetterade upplevelser. För att få ut det mesta av din resa, planera i förväg och anpassa din resplan efter dina intressen. Oavsett om du är ute efter äventyr i vildmarken, kulturella upptäckter eller lata dagar på stranden har Brasilien något för dig.

Kom ihåg att respektera miljön och de lokala samhällena under ditt besök. Brasilien erbjuder en oförglömlig resa för den äventyrliga turisten, full av upptäckter och minnen för livet.

brasilien

Utforska Brasiliens natur och djurliv

Amazonas regnskog

Amazonas regnskog är ett måste för naturälskare. Här finns en otrolig biodiversitet och Amazonas erbjuder unika möjligheter till ekoturism. Flodkryssningar längs Amazonfloden ger dig en nära upplevelse av den täta regnskogen, dess samhällen och det myllrande djurlivet.

Pantanal – vilda djur i ett öppet våtmarksområde

Pantanal, ett av världens största våtmarksområden, erbjuder en av de bästa platserna i Sydamerika för viltspaning. Här lever en imponerande mängd djurarter, inklusive jaguarer, kapybaror och hundratals fågelarter. Över 650 fågelarter har rapporterats från Pantanal liksom 250+ fiskarter. Safariresor här ger en oförglömlig inblick i Brasiliens vilda natur.

Jämfört med Amazonas är Pantanal inte alls lika välkänt och färre turister besöker Pantanal. Området ligger inte bara i Brasilien, utan omfattar också delar av grannländerna Paraguya och Bolivia. Totalt omfattar våtmarksområdet ungefär 200 000 kvadratkilometer och får mycket av sitt vatten från Paraguayfloden. Landskapet domineras av gräsmarker och savanner som blir översvämmade.

Delar av Pantanal har blivit skyddat genom inrättandet av Pantanal Matogrossense Nationalpark i Brasilien.

Lär dig om Brasiliens kultur och historia

Salvador: Afrobrasiliansk kultur och kolonial arkitektur

Salvador, som är administrativt centrum för delstaten Bahia, kan beskrivas som hjärtat av den afrobrasilianska kulturen. Staden är känd för sin livliga musikscen och den berömda karnevalen; en spektakulär årlig fest fylld med musik, dans och gatuevenemang. I Salvador finns också välbevarade kolonialarkitektur.

Ouro Preto: En tidsresa

Ouro Preto, som ingår i UNESCO:s Världsarvslista, erbjuder en unik inblick i en viktig del av Brasiliens historia. De slingrande kullerstensgatorna och de magnifika barockkyrkorna vittnar om stadens forna rikedom och är ett måste för historieintresserade. Missa inte de religiösa skulpturerna av den brasilianska barockkonstnären Aleijadinho.

Staden grundades i slutet av 1600-talet och fick då namnet Vila Rica do Ouro Preto, vilket betyder ungefär By Rik på Svart Guld. Den blev centrum för guldruschen i Brasilien på 1700-talet och år 1789 var Ouro Preto också startpunkten för ett misslyckat försök att bryta sig loss från kolonialmakten Portugal och bilda en självständig republik.

Brasiliens stränder och kuststäder

Rio de Janeiro: Blanda storstadsliv och strandhäng

Rio de Janeiro är omöjlig att motstå för strandälskare. Den här storstaden erbjuder några av världens mest berömda stränder, som Copacabana och Ipanema, perfekta för sol, surf och avkoppling. Missa inte heller att besöka Kristusstatyn och Pão de Açúcar för oförglömliga vyer över staden.

rio de janerio

Rio de Janeiro är Brasiliens näst största stad och här bor ungefär 6,5 miljoner människor i själva staden och en bra bit över 12 miljoner personer totalt om man tittar på hela storstadsområdet. I dagligt tal brukar staden kallas bara Rio och invånarna benämns cariocas.

Exempel på välbesökta stadsdelar i Rio de Janiero är Leme, Copacabana, Ipanema och Barra da Tijuca.

Florianópolis: Surfing och solnedgångar

Florianópolis lockar med sin kombination av vackra stränder, utmärkt surf och livliga nattliv. Ön har mer än 40 stränder att utforska, från lugna vikar till vågiga surfspots. Florianópolis är det ultimata resmålet för den som söker sol, hav och äventyr.

Vaccinationer

När du planerar en resa till Brasilien är det viktigt att se över vilka vaccinationer som rekommenderas för dig. Här är en lista över de vanligaste vaccinerna du bör överväga innan din resa. Viktigt: Sök alltid specifika råd från en läkare eller vaccinationsmottagning i god tid innan din resa.

  1. Gula febern – Vaccination mot gula febern rekommenderas starkt för resenärer till vissa delar av Brasilien, särskilt om du planerar att besöka landsbygdsområden eller regnskogen. I vissa fall kan bevis på vaccination mot gula febern krävas för inresa. Tänk också på att andra länder kan kräva att du uppvisar bevis på att du är vaccinerad mot gula febern för att du ska släppas in efter att du har besökt ett land (t ex Brasilien) där gula febern förekommer.
  2. Hepatit A – Rekommenderas för alla resenärer till Brasilien, eftersom du kan exponeras för viruset genom förorenad mat och vatten.
  3. Hepatit B – Rekommenderas för resenärer som kan utsättas för blod eller kroppsvätskor, ha sexuella kontakter med lokalbefolkningen eller genomgå medicinska behandlingar.
  4. Difteri, stelkramp och kikhosta (DTP) – En uppdaterad vaccination rekommenderas om det har gått mer än tio år sedan din senaste dos.
  5. Tyfoid – Kan övervägas för resenärer som kommer att spendera mycket tid med att äta eller dricka i mindre hygieniska omständigheter.
  6. Rabies – Rekommenderas för resenärer som planerar att spendera mycket tid utomhus, särskilt i landsbygdsområden där det finns risk för kontakt med djur.

Förutom dessa vacciner är det även viktigt att skydda sig mot myggburna sjukdomar som malaria, denguefeber, zika och chikungunya genom att använda myggmedel och vidta andra skyddsåtgärder.

Kom ihåg att rådgöra med en läkare eller en vaccinationsmottagning väl i förväg inför din resa för att säkerställa att du har tillräckligt med tid att ta alla nödvändiga vaccinationer. Din specifika vaccinationsplan kan variera beroende på din personliga hälsostatus, exakt resplan, de aktiviteter du planerar att göra i Brasilien och vilka länder du eventuellt kan vilja besöka senare.