Mandelolja i skägget

Mandelolja är en populär grundolja för skäggoljor, och den går också att använda som skäggolja på egen hand. Om du till exempel vill ha en skäggolja som inte har någon stark doft kan du med fördel välja ren mandelolja.  Mandelolja är också ett mycket billigt alternativ om du inte vill lägga mer än nödvändigt på skäggolja.

mandelolja

Mandelolja fungerar bra för att vårda både skägg och skäggbotten, och det är inte ovanligt att man också brukar mandelolja för att vårda andra delar av kroppen, till exempel resten av ansiktet. Har man torra händer och fötter rekommenderas mandelolja innan sänggåendet, så att den får verka under natten.

Det går att köpa mandelolja av livsmedelskvalité, så att man inte behöver oroa sig det minsta om man skulle få det på läpparna och råka slicka i sig en del.

Mandelolja är flytande i rumstemperatur och i kylskåpet. Den stelnar vid cirka minus 18 grader C.

Olika sorters mandelolja

Det finns flera olika varianter av mandelträd. Den mandelolja som är vanlig som grundolja i skäggoljor utvinns ur sötmandlar, vilka växer på mandelträdet Prunus amygdalus var. dulcis. Bittermandelolja har andra egenskaper och utvinns ur bittermandlar, vilka produceras av Prunus amygdalus var. amara. Det rör sig alltså om samma art, men olika varianter. När man i dagligt tal säger mandelolja så brukar man avse mandelolja från sötmandlar, medan bittermandelolja kallas för just bittermandelolja.

Värt att veta är att det ibland dyker upp enskilda bittra mandlar även på träd av varianten dulcis.

Fettsyror i (söt) mandelolja

Mandelolja från sötmandlar består huvudsakligen av oljesyra C18:1, som brukar stå för minst 65% av fettsammansättningen. Dessa mandlar innehåller också gott om linolsyra C18:2 och denna utgör vanligen 20-28% av fettsyresammansättningen i mandelolja. Palmitinsyra C16:0 står för ungefär 4-9% av fettsyresammansättningen, och stearinsyra C18:0 för cirka 3%. Exempel på fettsyror som förekommer i mindre mängder är palmitolsyra C16:1 och alfalinolensyra C18:3.

Går det att köpa kallpressad mandelolja?

Ja, det finns kallpressad mandelolja i handeln.

Om mandelträdet

Mandelträdet (Prunus dulcis) tillhör samma släkte som bland annat plommon, persika, aprikos, slån och körsbär. Inuti kärnan i frukten finns ett frö, och det är detta frö som kallas för mandel. Mandeln är inte någon äkta nöt i botanisk mening, men räknas som en nöt när det gäller EU:s märkningsregler.

Mandelträdets naturliga utbredningsområde är Iran och vissa närliggande länder, men redan under antiken hade människan spritt trädet till Medelhavsområdet samt vissa andra regioner i norra Afrika och södra Europa.

Den största producenten av mandel är idag USA, och då framförallt Kalifornien. Över hälften av alla världens mandlar odlas i i USA, men Spanien, Iran, Marocko och Turkiet har också betydande mandelodlingar.

Det är möjligt för mandelträd att klara av klimatet i södra Sverige, men hos oss finns inte några storskaliga mandelodlingar. Många svenska charterturister har däremot sett de enorma fälten av mandelträd på Teneriffa, som blommar med blekrosa blomster i slutet av februari och början av mars.

Mandelträdet blir vanligen 4-10 meter högt. Till skillnad från tropiska växter behöver trädet en sval period under året för att producera blommor, och det brukar krävs 200 – 700 timmar under cirka +7 grader C för att blomning ska ske. Man räknar med att ett mandelträd kan börja producera rejält med frukt redan tredje året efter planteringen, men det når inte sin fulla potential förrän det är minst fem år gammalt. Frukten mognar under hösten, sju till åtta månader efter blomningen.