Turkiet

turkietHamnstaden Antalya i Sydvästra Turkiet är en av de populäraste destinationerna för svenskar som vill åka på solsemester, och Antalyas popularitet har gjort att många svenska resenärer nu även börjar utforska resten av Turkiet. Här finns allt från små bondbyar och vandringsleder till antika ruiner och megastaden Istanbul, som både geografisk och kulturellt ligger där Europa möter Asien. Att göra en kombinationsresa som både inkluderar lata dagar på Turkiets sandstränder och nattliv, shopping och kultur i Istanbul eller Ankara har seglat upp som ett allt populärare semesteralternativ.

En stor fördel med Turkiet är att det bara är en kort flygresa från Sverige och man drabbas inte heller av jetlag. Turkiet ligger på halvön Anatolien och gränsar därmed till både Medelhavet, Egeiska havet och Svarta havet. Den lilla del av landet som geografiskt är en del av Europa ligger på Balkanhalvön. Bosporen, Marmasjön och Dardanellerna som förbinder Medelhavet med Svarta havet utgör gränsen mellan de två världsdelarna Europa och Asien.

Förkastningar löper genom Turkiet och i landet förekommer både jordbävningar och vulkanutbrott. Det är tack vare denna geologiska situation som Turkiet har ett så varierat landskap. Klimatmässigt har Turkiet ett tempererat medelhavsklimat med heta och torra somrar. Maj är den regnigaste månaden, medan både juli och augusti är torra månader med temperaturer som vanligen överstiger 30 °C dagtid. Vintrarna är kalla och fuktiga; temperaturen längs kusten brukar dock aldrig falla lika långt ned som temperaturen i inlandet. Allra kallast brukar det bli de kurdiska bergsområdena i öster som vanligen har snö fyra månader per år.

Nödvändiga Vaccinationer:

Inga vaccin krävs

Rekommenderade i Städer

Polio, Stelkramp, Difteri, Hepatit A (epidemisk gulsot). Hepatit B, Kolera

Rekommenderade på Landet.

Polio, Stelkramp, Difteri, Hepatit A (epidemisk gulsot). Hepatit B, Kolera

Om du skall stanna Länge:

Polio, Stelkramp, Difteri, Hepatit A (epidemisk gulsot). Hepatit B, Kolera, Tyfoid, Rabies , Japansk encefalit och Tuberkulos.