SMS lån tips & råd

Kontrollera alltid totalkostnaden

Innan man ingår något låneavtal är det viktigt att veta vad totalkostnaden kommer att bli. Detta gäller oavsett om det rör sig om ett SMS-lån eller någon annan typ av lån. När man jämför olika lån är det också viktigt att jämföra totalkostnaden. Det finns långivare som lockar med låg ränta, men kompenserar sig genom att ta ut diverse avgifter istället. Att välja ett lån med till synes låg ränta kan bli dyrt om man dessutom måste betala hög uppläggningsavgift, aviavgifter, fakturaavgifter eller liknande.

sms lån

Var ärlig mot dig själv när du väljer avbetalningsplan

Givetvis vill man betala av sitt lån så fort som möjligt för att bli skuldfri och slippa betala ränta. Samtidigt är det viktigt att vara ärlig mot sig själv när man väljer mellan olika lån och avbetalningsplaner. Om du tar ett SMS-lån är det förmodligen för att din budget redan är tajt och det inte finns några sparade pengar för att hantera oväntade utgifter. Om du då väljer en superkort avbetalningsplan ökar risken för att du ska misslyckas med att sköta den. Ibland är det helt enkelt säkrare att välja en något längre avbetalningsplan med lägre månatliga inbetalningar. Att misslyckas med att sköta avbetalningsplanen kan snabbt bli dyrt på grund av påminnelseavgift, inkassoavgift, etc. Man riskerar också att hamna i en ond cirkel där man tar ett nytt SMS-lån för att betala av på ett gammalt, och så är karusellen igång.

Undersök alternativ till SMS-lån

Tiden då man var tvungen att ta på sig bästa söndagskostymen och knalla iväg till bankkontoret på fina gatan för att ansöka om ett lån är över. Om du vill ansöka om ett vanligt privatlån från banken istället för ett SMS-lån finns det goda möjligheter att göra det online och få svar snabbt. Privatlån brukar vara lite större än det genomsnittliga SMS-lånet, men ibland är det den bästa lösningen för att få sin ekonomi på rätt köl igen. Istället för att försöka pussla med SMS-lån tar man ett lite större privatlån från banken, betalar av gamla småskulder och tar ett helhetsgrepp på ekonomin. Därefter har man en inbetalning att göra på samma datum varje månad, istället för SMS-lån här och där med varierande lånetider.

Privatlån är nästan alltid bättre ån SMS lån om du vill låna till en resa eller annan konsumtion.

Kanske passar ett kreditkort bättre för dig?

Om du brukar använda SMS-lån för att lösa tillfälliga kontantbrister kan ett kreditkort – i vissa fall – vara en bättre lösning. Det finns kreditkort där man slipper betala ränta så länge man betalar fakturan innan förfallodagen. (Undantag brukar gälla för kontantuttag på kredit, där är det vanligt att räntan börjar ticka direkt, så använd kreditkortet för betalningar istället.)

Var medveten om lagens konsumentskydd

Sedan den 1 september 2018 finns begreppet högkostnadskredit i Konsumentkreditlagen och lagen innehåller paragrafer som ger konsumenter ett visst skydd, bland annat i form av räntetak och kostnadstak.

Exakt vad som räknas som högkostnadskredit beror på aktuellt ränteläge och kommer därför att variera över tid. När lagen trädde i kraft räknades en kredit som högkostnadskredit om årsräntan var minst 29,5 procent men det är viktigt att du kontrollerar vad som gäller nu om du är i behov av lagen.

Den 1 september 2018 låg räntetaket för högkostnadskrediter på 39,5% i årsränta.

Kostnadstaket innebär att ränta + övriga kostnader inte får övergå lånebeloppet. Om du lånar 10 000 kronor ska du alltså inte behöva betala in mer än 20 000 kronor till långivaren.