Spanien

spanienSvenskar började åka på charterresor till spanska solkusten redan i mitten av 1900-talet och till landet hör i det närmaste legendariska ödestinationer som Mallorca och Kanarieöarna. Nu för tiden är det också populärt att åka på weekendresor till storstäder som Barcelona och Madrid. Varje år tar Spanien emot cirka 60 miljoner turister från runt om i världen.

Klimatmässigt kan Spanien delas in i fyra huvudområden. Längst medelhavet råder subtropiskt klimat, med varma somrar och milda vintrar. Regnar gör det här huvudsakligen under våren och hösten. Den norra Atlantkusten får istället huvuddelen av sin nederbörd under vintern, och har milda somrar. I det spanska inlandet råder ett kontinentalt klimat, men varma somrar och kalla vintrar. I norr brukar det falla en hel del snö. Kanarieöarna, som ligger öster om det afrikanska fastlandet, har ett subtropiskt klimat där temperaturen håller sig i spannet 18 °C – 24 °C året om.

Om du däremot reser till Norra Spanien, för att t.ex åka på skidresa till Andorra, så får du uppleva betydligt kallare och friskare väder. Överlag gäller samma vaccin rekommendationer till Andorra och Norra Spanien, men du löper mindre risk för magsjukdomar så länge du äter på fräscha restauranger eller tillagar din mat själv.

Spanien är en del av EU och är det näst största landet i unionen räknat till ytan; bara Frankrike är större. Landet är en konstitutionell monarki där den parlamentariska regeringen väljs i demokratiska val. Fram till år 1975 var dock landet en diktatur under general Franco.

Spanien har fem officiella språk: spanska, katalanska (valencianska), galiciska, aranesiska och baskiska. Alla är latinska språk som påminner en hel del om varandra, med undantag för baskiskan som inte är släkt med något annat språk i världen. En majoritet av den spanska befolkningen är katoliker.

Nödvändiga Vaccinationer:

Inga vaccin krävs

Rekommenderade i Städer Polio, stelkramp och difteri
Rekommenderade på Landet. Polio, stelkramp och difteri
Om du skall stanna Länge: Polio, stelkramp, difteri, hepatit B och meningokocker